Vandaag de dag bevinden we ons in een economische context die nonstop disruptief is. Denk maar aan het nieuwe premiestelsel voor aanwerving van langdurig werklozen, het voordeliger statuut voor student-ondernemers en de nieuwe regeling voor werkbaar en wendbaar werk. Organisaties en bedrijven zijn voortdurend in beweging en transformatie is de norm. Vanaf wanneer slaat deze evolutie echter om in een nadeel? En welke impact heeft dit op een organisatie?

Disruptie werd het kernthema van de avond tijdens het maandelijks panelgesprek bij VOKA waar acht specialisten zetelden. En, uiteraard, was ik er ook weer bij.

Iedereen digitaal…

In de huidige context, met zoveel maatschappelijke evoluties en technologische trends, verandert alles snel. Toch kijken ondernemers vaak te veel naar louter de dagelijkse bezigheden. Terwijl het beter zou zijn om even afstand te nemen en zich een beeld te vormen van waar men naartoe wil. Digitalisering is niet meer weg te denken, maar heel wat bedrijven werken nog niet omnichannel. Want dat vraagt nieuwe vaardigheden. Men is zich daarvan niet bewust, dus geraakt dat niet vertaald naar de dagelijkse uitvoering van de strategie. Als dat uitblijft, kan je als onderneming niet langer blijven bestaan.

…maar hoe vertaalt zich dit binnen Human Resources?

Human resources moet zich daarom binnen een organisatie meer opstellen als een business partner, die mee nadenkt over welke profielen nodig zijn voor een goede mix van ervaring en nieuwe vaardigheden. Zo zal er vanzelf al meer strategisch worden nagedacht vanaf de aanwerving. Ook het persoonlijk ontwikkelingsplan van medewerkers is een belangrijke topic.

“We evolueren naar het flexibiliseren van aparte taken. Ondertussen is echter het matchen van een werknemer met specifieke competenties – en een welbepaalde persoonlijkheid – met een geschikt bedrijf nog steeds het ideaal voor zowel werknemer, werkgever als HR-professional. Dat lijkt een tegenstelling in te houden. Door de ‘war on talent’, tijdsdruk en budgetbeperkingen wordt er dan, zeker voor tijdelijke jobs, teruggevallen op louter de competenties. Hoe kunnen we die breukvlakken aanpakken?”

Volgens mij komt het er op aan zaken projectmatig te bekijken. Daarbij moet je je dan afvragen waarin je sterk bent en wat in dat project dermate specifiek is, dat je er beter externe expertise voor in huis haalt. Op het einde van de rit kost dit je dan wel minder dan wanneer je die positie zelf zou moeten invullen. Die wisselwerking brengt een kruisbestuiving met zich mee, wat voor heel wat nieuwe inzichten en opportuniteiten kan zorgen.

Wat denk jij? Geloof jij nog in de ideale match of zet jij ook in op projectmatig werken?

>> Graag meer weten? Lees het hele gesprek.
>> Wil je mij ook inhuren als spreker? Dat kan! Neem even contact op.
>>
Op zoek naar extra groeikracht? Ontdek onze groeitrajecten, op maat van jouw organisatie!