Blockchain is bekend geworden als technologie achter de Bitcoin. Bitcoin bestaat al sinds eind 2008, maar de bekendheid van blockchain heeft in de afgelopen 1,5 jaar pas echt een enorme vlucht genomen. In vrijwel alle media wordt er met regelmaat aandacht besteed aan het onderwerp. Terwijl blockchain technologie enerzijds erg wordt gehypet, wordt het ook vaak niet goed begrepen of enkel herleid naar de banksector. Dat deze technologie ook interessant kan zijn voor andere sectoren, lees je hier.

 

Blockchain voor dummies

Een blockchain is een gedistribueerde database, ook wel bekend als een gedistribueerd register. Laten we dit register een dossier noemen, dat overal ter wereld gedeeld wordt. Een ‘block’ is dan een rubriek dat steeds wordt toegevoegd in dat gedeelde dossier.

Maar er zijn namelijk duizenden kopieën van dit gedeelde dossier, opgeslagen op computers over de gehele wereld – vandaar de term “gedecentraliseerd”. Dit dossier kan worden gebruikt om zaken te registreren, verzenden en ontvangen, zoals met de Bitcoin het geval is.

Wanneer persoon x geld wil sturen aan persoon y, wordt er een nieuwe rubriek gecreëerd met de specificaties van die transactie. Deze rubriek wordt dan verstuurd naar honderden andere computers die een kopie van het document hebben. Die computers bevestigen dat deze transactie is geautoriseerd en/of deze transactie legitiem is, voordat de rubriek wordt goedgekeurd. Het geniale van dit gedeelde dossier is dat er geen bank of centraal beheerd bedrijf aan te pas komt en dat jij jouw vertrouwen niet in een of ander financieel instituut hoeft te stoppen. Er is bij blockchain op geen enkele manier een tussenpersoon nodig.

Intussen heeft blockchain niet meer alleen met digitaal geld te maken, maar is een technologie die op verschillende vlakken ingezet kan worden. Heel wat bedrijven zien de blockchain technologie ook als een soort reddingsmiddel om de operationele werking  efficiënter en beter te maken. Hoe dat concreet werkt, lees je hieronder

 

Veiligheid en transparantie

Blockchain wordt vaak als een veiliger systeem gezien, dan de databases die we op het moment gebruiken. Dat komt voornamelijk doordat de informatie over het hele netwerk is verspreid en niet wordt beheerd door een centraal punt. Om informatie aan de database toe te voegen moet deze gevalideerd worden door het hele netwerk. Op deze manier is het bijvoorbeeld niet mogelijk om fraude te plegen of om een bepaalde computer te hacken en stiekem dingen in de database te veranderen. Als iets op de blockchain is opgeslagen is het in principe onveranderbaar. Omdat alle computers in het netwerk beschikken over dezelfde informatie ontstaat een zekere vorm van transparantie.

 

Automatische processen

Met blockchain kunnen allerlei processen automatisch verwerkt en afgedwongen worden door middel van smart contracts. In deze digitale contracten staat bijvoorbeeld bij een transactie hoeveel geld wordt overgemaakt naar wie en onder welke voorwaarden. Er hoeft geen bank of andere tussenpersoon aan te pas te komen en de transactie wordt automatisch verwerkt. Smart contracts kunnen overal ingezet worden, waar je normaal gesproken een contract voor zou gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een hypotheek of het aangaan van een huurovereenkomst. In principe zouden er geen banken of advocaten meer aan te pas hoeven komen bij het afsluiten van contracten. Hun dienstverlening zou zich dan (nog meer) kunnen focussen op klanten bijstaan met raad, daad en expertise op andere domeinen.

 

Goedkoper

Doordat er met de blockchain en smart contracts van alles geautomatiseerd kan worden, zijn allerlei tussenpersonen en bedrijven niet meer nodig. Dit zorgt ervoor dat de kosten van bijvoorbeeld transacties een stuk lager worden voor gebruikers. Als je geld naar het buitenland overmaakt, moet je altijd een redelijk bedrag aan transactiekosten betalen. Met de blockchain kunnen deze kosten een stuk lager worden gemaakt. Daarnaast zouden transacties in principe ook onmiddellijk uitgevoerd kunnen worden. Als je nu geld overmaakt naar het buitenland of zelfs binnen België/Nederland naar een andere bank, moet je vaak minstens een dag wachten voordat de ontvanger het geld heeft.

 

Iets voor jouw business?

Blockchain technologie kan veel processen vereenvoudigen en goedkoper maken doordat er geen centrale derde partij meer nodig is. Het principe achter deze blockchain technologie kan dus interessant zijn voor elke business. Benieuwd hoe jij het innovatieve karakter van blockchain kan toepassen in jouw business? Laat het me zeker weten! Als groeicoach en business mentor sta ik jou graag bij met raad en daad!

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Ik kijk er alvast naar uit!

Dynamische ondernemersgroet,

handtekening-An