Brainstormen werkt! En toch… In veel gevallen ontbreken de frisse en creatieve ideeën en krijg je sommige collega’s niet uit hun comfort zone. Hoe voorkom je dat het een gezellige middag fantaseren wordt, waarbij de aantekeningen bij het oud papier belanden?

 

Wat we al weten…

Brainstormen is meer dan alleen wat discussiëren en ideeën uitwisselen, brainstormen zorgt ervoor dat er betere, creatievere en vernieuwende oplossingen worden gevonden. Het voorkomt een tunnelvisie en geeft positieve energie aan het team. Dit is wat elke manager toch wilt? Maar hoe pak je dat aan?

 

Vooraf: Dé vraagstelling.

Een goede brainstorm begint met een geschikte vraag. Schrijf dus vóór je begint je probleem of vraag duidelijk op. Doe dit concreet en realistisch. Bevat je onderwerp verschillende aspecten of onderdelen, splits ze dan op in meerdere vragen. (En hou dus meerdere brainstormsessies!) De context en urgentie van de vraag is belangrijk voor de motivatie van de groep. Leg daarom vooraf uit waar de vraag vandaan komt en wat er met de resultaten gaat gebeuren.

 

Stap 1: Go wild, maar in stilte.

Brainstormen werkt het meest effectief als je start in stilte. Door iedereen voor zichzelf te laten nadenken over nieuwe ideeën zorg je dat iedereen ook daadwerkelijk betrokken is. Iedereen verzamelt tijdens deze fase zo veel mogelijk ideeën. Technieken die hierbij kunnen helpen zijn:

  • Brainwriting: Noteer in 10 minuten zoveel mogelijk oplossingen op een blad papier. Ieder voor zich!
  • De bloem-associatie: Bedenk associaties bij een kernwoord en schrijf ze als bloemblaadjes rond het woord. Gebruik deze nieuwe woorden weer als beginpunt.
  • Quickstorm: Kies twee kernwoorden uit je probleemstelling en schrijf bij elk woord een lijst van 10 specifieke eigenschappen. Combineer de associaties uit de ene lijst met de andere en bedenk van hieruit nieuwe ideeën.

 

Stap 2: Kies het beste, alleen maar het beste.

Jullie hebben nu een hele hoop ideeën voor je. Tijd om te delen en… te kiezen! Keuzestress. Geen paniek, de keuze kan heel simpel gemaakt worden: maak alle ideeën bekend en vraag aan iedereen om zijn vijf favoriete ideeën op te schrijven. Et voilà, daar is de top vijf om effectief mee aan de slag te gaan.

 

Stap 3: Tijd voor actie. Werk een idee uit.

Een goed idee hebben is leuk. Maar met leuk alleen kom je niet ver. Je moet er ook wat mee doen. Eindig een brainstorm daarom altijd met het concreet uitwerken van je ideeën: bedenk wie of wat je er voor nodig hebt, hoeveel het zal kosten, enzovoort.

 

Wat vaak vergeten wordt….

Lichaam & geest

Om out-of-the-box te kunnen denken is het belangrijk dat je ontspannen bent. Zorg dat je tijdens het brainstormen niet denkt aan je takenlijst, gedoe met een klant of privé aangelegenheden…

 

Objectiviteit & een veilige omgeving

Zonder gevoeligheden, binnen een open-minded context ideeën kunnen spuien is niet voor iedere groep weggelegd. En het is net dat out-of-the-box denken dat een veilige omgeving vereist. Vaak zit je zodanig dicht op de vraagstelling met een gebrek aan een frisse insteek als resultaat. In de meeste gevallen raden wij aan om een objectieve externe partij te betrekken bij het brainstormproces.

 

Neem je graag een experte bij de hand?

Met onze Brainstormsessie op maat gaan we samen met jou en jouw team aan de slag. Ga voor een échte creatieve oplossing!

Wil je zelf groeien in het begeleiden van een brainstorm? Kom dan naar onze workshop Effectief brainstormen waarbij we dieper ingaan op bovenstaande materie en je een krak maken in resultaatgericht, creatief denken.
Deze workshop gaat door op dinsdag 29 augustus, van 10 tot 18 uur, te Mechelen.

Ik kijk er alvast naar uit je te ontmoeten!

Dynamische ondernemersgroet,

handtekening-An