De klassieke corporates hebben het moeilijk, schrijft MT-magazine. Ze worden langs alle kanten gepasseerd door innovatieve ondernemers en agile businessmodellen. Starre bedrijfsculturen, top-down management en klassieke raden van bestuur zijn de boosdoener. Het verwijt valt nog vaak dat bedrijven worden gerund door een select clubje van mannen van gevorderde leeftijd, die zweren bij hun Nokia 3310 en pen en papier. Bovendien behoren deze mannen allemaal tot hetzelfde netwerk en  kunnen ze amper zinnige gesprekken voeren over de huidige bedrijfsstrategie en de toekomstvisie. Afschaffen dus? Niet helemaal. Een raad van bestuur kan wel degelijk zeer nuttig zijn voor je onderneming. Wij overlopen alvast enkele voordelen. 

 

Meerwaarde

De meeste raden van bestuur bestaan uit externe bestuurders. Het voordeel is dat je de raad van bestuur kan inrichten volgens de noden en wensen van jouw onderneming. Met andere woorden, je hebt het stereotiep rond de bestuursleden dus zelf in de hand. Een goed samengestelde en goed functionerende raad van bestuur heeft veel kennis en ervaring te bieden en biedt inzichten in gebieden waar je als ondernemer minder in thuis bent. Zo kan je dure fouten vermijden of sneller de juiste beslissingen nemen. Hoe beter het advies, hoe beter de beslissing, hoe beter het resultaat!

 

Onafhankelijkheid & neutraliteit

Nog een voordeel is dat de raad van bestuur vaak een onafhankelijke positie geniet. In tijden van onrust en disruptie kan dit best handig zijn. Bestuurders kunnen door hun onafhankelijke positie naar eer en geweten beslissingen nemen, die jij als ondernemer liever niet wil nemen of kan nemen. We denken dan bijvoorbeeld aan netelige dossiers of scharniermomenten waar uiteenlopende belangen kunnen spelen. Bovendien staat de raad van bestuur in voor een goede verstandhouding tussen de directie en het personeel en bewaken ze de neutraliteit en objectiviteit in het algemeen bestuur.

 

Visie en strategie

Als groeibedrijf sta je vaak voor belangrijke strategische beslissingen of uitdagingen. Maar vaak mis je zelf de kennis en ervaring op dergelijke beslissingen te maken. Daarom is het uitermate belangrijk dat je bedrijf beschikt over een ervaren, onafhankelijk en betrokken klankbord waarop het kan terugvallen bij onder meer het nemen van strategische beslissingen. Vele bestuurders kennen namelijk het klappen van de zweep en kunnen je blik verruimen.

 

Coaching

Net zoals werknemers hebben bedrijfsleiders en ondernemers ook behoefte aan ondersteuning en coaching. Daarom mag je raad van bestuur niet alleen met het budget en de cijfers bezig zijn, maar moeten ze ook het management challengen. Hoe zit het met de markt? Wat doen onze concurrenten?  Waarom is ons product nog steeds niet de beste op de markt? Hun daadkracht en expertise kan je helpen om je onderneming naar het volgend niveau te brengen en je ondernemerschap te boosten. En daar draait het bovendien toch om?

 

Raad van advies als alternatief

Ondanks de vele voordelen zijn heel wat kmo’s en start-ups nog niet overtuigd en vinden het samenstellen van een raad een brug te ver. Maar voor wie een raad van bestuur dan toch nog te ingrijpend is, kan een raad van advies een sterk alternatief zijn.

De raad van advies heeft als voordeel dat:

  • de ondernemer over een klankbord beschikt
  • er meer systematisch aandacht wordt besteed aan de langetermijnvisie en de strategie
  • de transparantie en de continuïteit van de besluitvorming wordt bevorderd
  • het evenwicht tussen het belang van de onderneming en het belang van de ondernemer, familie en andere aandeelhouders wordt bewaakt

Let wel: de raad van advies is vooral een denktank of inspiratiebron zonder beslissingsmacht. De leden dragen geen bestuursverantwoordelijkheid, maar hebben louter een adviserende rol. Toch doe je er goed aan om je leden zorgvuldig te selecteren. Besteed aandacht aan een evenwichtige samenstelling tussen interne en de externe leden. Er moet tussen de leden van de raad van advies ook voldoende complementariteit zijn. De verscheidenheid aan expertise zal immers de kwaliteit van het advies bevorderen.

 

Hoe ziet jouw raad er uit?

Hopelijk heb je er iets van opgestoken. Maar heb je vragen of wens je een sterke partner voor jouw raden? Ik zetel zelf in tal van raden van advies, dus stel gerust al je vragen. Ik help je graag verder!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik kijk er alvast naar uit!

Dynamische ondernemersgroet,

handtekening-An