5 Tips voor het binden en boeien van je medewerkers

‘The war for talent’ woedt nagenoeg in alle sectoren. Zeker in het huidige arbeidsklimaat die uiterst competitief is en waar goed personeel schaars is. De meeste organisaties zijn zich gelukkig bewust van de uitdagingen en beseffen dat ze wat betreft de aanwerving en retentie van medewerkers een versnelling hoger zullen moeten schakelen. Jammer genoeg blijft het vaak bij goed bedoelde intenties.

Wij geven je 5 tips om de betrokkenheid bij je medewerkers te verhogen, hen te boeien en ook te binden aan jouw organisatie

TIP1: Maak tijd voor training en ontwikkeling

Medewerkers werken graag aan hun employability: hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Ze willen de kans krijgen om nieuwe vaardigheden te leren en vooruitgang te boeken binnen de organisatie. Als ze geen mogelijkheden voor promotie of ontwikkeling zien, zullen ze die waarschijnlijk ergens anders gaan zoeken. Door een duidelijk pad voor ontwikkeling te bieden, hou je je medewerkers gemotiveerd. Daag hen uit met nieuwe verantwoordelijkheden en laat hen projecten leiden waardoor ze gestimuleerd worden om nieuwe vaardigheden aan te leren.

Onze tip! Stel samen met je medewerkers een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) op. Bekijk welke opleidingen of trainingen het beste bij hen aansluit en monitor regelmatig de vooruitgang.

TIP2:Laat het retentiebeleid niet volledig over aan HR

Een retentiestrategie moet worden gedragen door iedereen in de organisatie en dus niet enkel door het uitvoerende personeel van de HRM-afdeling. Om werknemers aan boord te houden, volstaan een jaarlijks evaluatiegesprek of loonsverhoging nu eenmaal niet. Echte people managers houden voortdurend de vinger aan de pols: ze praten regelmatig met hun teamleden, stellen duidelijke prioriteiten, communiceren open over de langetermijnvisie van het bedrijf, en vragen ook zelf om feedback. De relatie tussen werkgever en werknemer mag geen eenrichtingsverkeer zijn. Om medewerkers gemotiveerd te houden, is het belangrijk dat ze worden gehoord en medezeggenschap krijgen.

TIP3: Deel informatie en geef feedback

Heel wat organisaties kampen met het ivorentorensyndroom. Beslissingen of besluiten worden binnen de directiekamers genomen, zonder medeweten of medezeggenschap van de mensen op de werkvloer. Deze top-down structuur werkt vaak erg demotiverend. Werknemers die niet op de hoogte zijn van het hoe en waarom van bepaalde beslissingen of besluiten, voelen zich niet betrokken bij de organisatie. Deel dus altijd de achterliggende informatie en beweegredenen met iedereen en hou ze niet binnenskamers. Kortom, streef een open cultuur na waar alles bespreekbaar is.

TIP4: Gooi teams in de mix

Elke generatie, van de babyboomers tot de jongste arbeidsgeneraties brengen bepaalde kwaliteiten aan tafel. Maar hoe maak je van die verschillende werknemerstypen een geolied team? Zorg ervoor dat de verschillende generaties elkaar complementeren. Generatie Y en Z kan je met hun frisse ideeën en constant evoluerende techkennis op het pad van nieuwe ontwikkelingen brengen. Oudere werknemers zijn door hun ervaring en expertise vaak de beste mensen om de continuïteit van je bedrijf op de lange termijn te waarborgen. Een modern en dynamisch bedrijf zorgt voor rolverdeling die het beste uit elke werknemer haalt en biedt oplossingen op maat voor elk werknemerstype. Dit draagt uiteindelijk bij aan een constructieve samenwerking over de generaties heen.

TIP5: Zorg voor een positieve werksfeer

Werknemers die zich goed voelen op het werk, presteren beter. Onderschat de fun-factor dus niet. Die bindt namelijk niet alleen je huidige werknemers aan je bedrijf, maar werkt ook als een magneet voor potentiële toekomstige werknemers. Slimme werkgevers zetten hun teamactiviteiten en andere werknemersgerichte aspecten dan ook in de verf op Facebook, LinkedIn of Instagram.

Dragen ongetwijfeld bij tot een aangename werksfeer: teamactiviteiten (binnen én buiten de kantooruren), een aangename kantoorinrichting, gezonde maaltijden, goede koffie, stille werkplekken waar men zich kan afzonderen, een pingpongtafel of fitnessruimte, flexibele werktijden en thuiswerk, …

Hoe ver staat jouw organisatie?

Weten hoe je de juiste medewerkers aantrekt én je personeelsverloop kunt verlagen heeft een grote invloed op het succes van je bedrijf. Met de juiste aanpak hou je je werknemers betrokken en tevreden. Ze willen dan juist bij jouw organisatie blijven in plaats van te vertrekken om elders betere kansen te krijgen.

Heb je hulp nodig bij het opzetten van een complementair team én retentiestrategie op maat van jouw bedrijf? Laat het me gerust weten. Als groeicoach en business mentor, met meer dan 20 jaar ervaring in business development, leiderschap en HR, sta ik jou graag bij met raad en daad!

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Ik kijk er alvast naar uit!

handtekening an vermeulen yarlini