Coachend Leiderschap: Haal het Beste Uit Je Team!

59 ddc210316 02234

Coachend leiderschap is een krachtige aanpak die leidinggeven combineert met triggeren en coaching. Het draait om het stellen van doelen en ervoor zorgen dat ze worden behaald, terwijl je tegelijkertijd je medewerkers begeleidt in hun persoonlijke ontwikkeling.

Het is belangrijk om te begrijpen dat een coachende leidinggevende niet hetzelfde is als een coach.

1. Kenmerken van Ondersteunend Leiderschap

Inspirerend coachend leiderschap kan zowel voor leidinggevenden als werknemers veel opleveren, maar het moet op de juiste manier worden toegepast. Hier zijn enkele kenmerken:

 • Kennis van het Team: Een goede leidinggevende kent zijn teamleden door en door. Dit helpt om het beste uit iedereen te halen.
 • Duidelijke Communicatie: Heldere communicatie over doelen en verwachtingen is essentieel. Laat iedereen in het team weten wat zijn of haar rol is.
 • Feedback: Geef en ontvang feedback zonder te oordelen en te betuttelen. Zorg ervoor dat de boodschap duidelijk wordt begrepen.
 • Ruimte voor Ontwikkeling: Medewerkers hebben ruimte nodig om zaken uit te proberen, eventueel fouten te maken en hieruit dan te leren. Gebruik deze momenten als bijsturing en coachingkansen.
 • Kennis van Medewerkers: Begrijp de communicatiestijlen, voorkeuren en allergieën van je medewerkers en pas je managementstrategie hierop aan.

2. Valkuilen bij Coachend Leiderschap

Er zijn ook valkuilen die je moet vermijden bij inspirerend coachend leiderschap:

 • Negatieve Focus: Benadruk niet alleen wat er fout gaat, maar geef ook complimenten.
 • Gebrek aan Empathie: Probeer je in te leven in de problemen en uitdagingen van je medewerkers.
 • Onvoldoende Feedback: Geef tijdig feedback over zaken die anders en beter moeten.
 • Langdurige Matige Prestaties: Wacht niet te lang om in te grijpen bij slechte prestaties.
 • Gebrek aan Vertrouwen en Steun: Laat zien dat je vertrouwen hebt in je team.
 • Overbetrokkenheid: Geef medewerkers ruimte om eigen initiatieven te ontplooien.

“Een goede leider inspireert mensen om vertrouwen te hebben in de leider, een geweldige leider inspireert mensen om vertrouwen te hebben in zichzelf.”

– Eleanor Roosevelt

Wanneer Coachend Leiderschap toepassen?

Afhankelijk van welke ervaring en vaardigheid je medewerker heeft, dien je meer of minder te sturen of ondersteunen.

Coachend leiderschap is vooral geschikt wanneer een medewerker veel sturing en begeleiding nodig heeft, bijvoorbeeld wanneer ze de situatie (nog) niet aankunnen of de motivatie (kunnen) verliezen. Het vereist constante aandacht, luisteren, overleg en feedback. Deze benadering werkt het beste als je voldoende tijd en aandacht kunt besteden aan je team.

Het doel van coachend leiderschap is om het maximale potentieel van je medewerkers te benutten. Onderzoek toont aan dat zelfs de meest gemotiveerde werknemers optimaal presteren wanneer ze duidelijke verwachtingen hebben, ruimte krijgen voor creativiteit, feedback ontvangen, emotioneel worden ondersteund, en betekenis vinden in hun werk. Als leidinggevende die coacht, kun je deze vijf elementen integreren om het beste uit je team te halen.

Wil jij coachend leiderschap onder de knie krijgen? Onze opleiding Leidinggeven 2.0 zet je meteen op weg.