8 tips voor succesvol modern leiderschap

an-vermeulen-businesscoach-leidinggeven-leiderschap-ondernemers-managers

Met je team je doelen halen en de lat steeds hoger leggen vraagt modern leiderschap. De kern is immers elk individu binnen het team vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen te geven. Als leidinggevende moet je beschikken over een aantal ‘coaching’ kwaliteiten. Met deze tips zet je de neuzen van je medewerkers in dezelfde richting.

1. Individueel doel

Elk team heeft een doel. De kunst is om alle teamleden met de neuzen in dezelfde richting te krijgen om dat doel te behalen. Zorg ervoor dat elk individu zich maximaal inzet. Hiervoor moet je de individuele ambities in de gemeenschappelijke strategie verwerken. Op deze manier creëer je een motivatie van iedereen in een gemeenschappelijke teamgeest. Wanneer iedereen voor zichzelf weet wat zijn rol binnen het team is, blijft die gemotiveerd om die rol te vervullen.

2. Bijsturing

Laat je mensen zelf hun weg bepalen. Zo geef je veel vrijheid, maar ook veel verantwoordelijkheid. Gevolg: meer motivatie, meer zelfvertrouwen, meer ownership en uiteindelijk ook een beter resultaat. Prikkel je team door de juiste vragen te stellen waardoor ze kritisch naar zichzelf moeten kijken en zo zelf initiatieven kunnen nemen. Heb je het gevoel dat ze van het pad af rijden, stuur dan pas bij.

3. Obstakels overwinnen

De weg naar succes ligt vol obstakels. Bepaal als leider eerst de obstakels en help hen deze te overwinnen. Analyseer waarom bepaalde medewerkers niet zoals verwacht presteren en help je teamlid met zijn of haar probleem. Bekijk hoe je dit samen kan oplossen. Laat je team zien dat je hen vertrouwt en dat zij jou kunnen vertrouwen.

4. Complementair

Erken de verschillen tussen mensen en stel een complementair team samen op basis van die verschillende karakters. Geef iedereen een andere rol die perfect past binnen zijn interesses en capaciteiten. Zet mensen altijd op de juiste plek, afhankelijk van hun potentieel en mogelijkheden.

5. Zelfvertrouwen

Teamleden met een belangrijke functie ervaren veel druk en daarom is het belangrijk dat je het werk van de ondersteunende medewerkers helpt afmaken. Geef het vertrouwen aan mensen en overtuig hen van hun kunnen. Zo bevestig je hun waarde en dit zorgt voor zelfvertrouwen.

6. Faalangst

Schuif je medewerkers niet aan de kant wanneer ze het moeilijk hebben. Zorg ervoor dat je er bent en bevestig dit vertrouwen door hen te helpen en samen naar succes te groeien. Alles moet bespreekbaar worden, ook falen en onverwachte obstakels. Geef hen de nodige inzichten want als je team pas de obstakels ziet kunnen ze deze uit de weg ruimen. Getalenteerde mensen zijn zich meer bewust van wat ze goed en fout doen. Daardoor gaan ze meer aan zichzelf twijfelen. Zorg op een positieve manier ervoor dat die twijfel onterecht is.

7. Feedback

Bepaal de personen die open staan voor feedback. Pas wanneer mensen feedback erkennen, kunnen ook problemen aangepakt worden en dan kan je pas aan het werk. Bekijk samen wat fout liep, wat de gevolgen daarvan zijn en zoek samen uit hoe je deze fouten de volgende keer kan vermijden. Als leidinggevende maak je immers deel uit van het team. Je medewerker moet zelf met een hulpvraag bij jou komen voor begeleiding en oplossingen. Mensen die niet openstaan voor feedback laten je team vierkant draaien.

8. Kijk in de spiegel

Wil je je team naar succes begeleiden? Start met jezelf! Overloop wie je bent, wat je kan en vooral wat je wil bereiken. Analyseer wie je bent en waarom je doet wat je doet. Zo maak je van jezelf de beste versie die je kan zijn. Dit is immers dé basis om anderen te kunnen begeleiden en het is niet fout om zelf hulp te vragen om je te laten begeleiden. Alleen zo ontwikkel je zelf je nieuwe leiderschap.

Ik begeleid al jaren bedrijfsleiders, managers en ondernemers om hun leiderschap naar nieuwe levels te sturen. Met mijn leidinggeven 2.0 zorg ik ervoor dat ze nieuwe inzichten en technieken krijgen. Wil jij verder gaan dan deze 8 tips voor nieuw leiderschap? Aarzel dan niet om mijn hulp in te roepen.

leidinggevende,leidinggeven,leiderschap,leiderschapsstijlen,leiderschapskwaliteiten,leiderschapstraining,leiderschapsontwikkeling,leiderschap coach,leiderschap coaching,leiderschap coaching opleiding,leiderschap coaching training