Een businesscoach heeft oog voor geluk in je job

an-vermeulen-yarlini-businesscoach-gelukkig-in-je-job

Iedereen is op zoek naar ‘geluk’. En vooral geluk in je werk en ondernemen mag je niet onderschatten. Enig realisme moet hier toch benadrukt worden. Uit onderzoek door internationale ondernemers volgt een interessante lijst met overdenkingen én levenstechnieken voor geluk. Wist je trouwens dat in Vlaanderen geluk voor 18% gecreëerd wordt door ‘job’? Die cijfers kan ik als ondernemer en groeicoach niet negeren.

Het goede leven heeft veel te maken met de constructieve interpretatie van feiten. Ik focus en projecteer een aantal tips op de werksfeer…

EEN GROEICOACH HEEFT OOG

VOOR ‘GELUKKIG VOELEN’

IN JOB EN ONDERNEMEN

Flexibel

Bij belangrijke thema’s is flexibiliteit geen voordeel, maar een valstrik. Ja, je leest het goed. Door op voorhand beslissingen te nemen en daaraan vast te houden, worden langetermijndoelen behaald die met flexibiliteit niet mogelijk zouden zijn. Als je bij elke situatie steeds opnieuw moet beslissen, boet je in aan wilskracht. Je brein dat moe is van de vele beslissingen zal voor de gemakkelijkste variant kiezen en dat is meestal niet de beste weg. Heb je op voorhand een beslissing genomen, dan hoef je niet elke keer de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Succes

De opvatting dat je geluk hebt en succes moet verdienen is achterhaald. Laat ik even inzoomen. Stel jezelf de vragen: welk aandeel in je succes kun je aan jezelf toeschrijven, aan je prestaties, je arbeid, je inzet? Welk aandeel berust op toeval, op factoren waar je zelf geen invloed op hebt? Je geboorteplaats en de normen en waarden die daaruit voortvloeien bepalen je succes al voor een groot deel. Hoe blijf je dan gelukkig?  Door bescheiden te blijven wanneer je succesvol bent. Deel met anderen, sta vrijwillig een deel van je succes af aan mensen die op een minder fortuinlijke plek zijn geboren. Dat is geen financiële aangelegenheid, maar een morele.

Authentiek

Hou je van mensen die authentiek zijn? Let op dat het niet doorslaat. Te veel authenticiteit hoeft ook weer niet. Nog steeds verwachten we een bepaalde mate van fatsoen, van zelfcontrole. Doe niet te authentiek. Alleen al vanwege het feit dat we in werkelijkheid helemaal niet weten wie we zijn. Authenticiteit heeft zijn gerechtvaardigde plaats binnen een zeer nauwe vriendschap, niet tegenover de buitenwereld.

WE HEBBEN LAST

VAN ONZE

”DISEASE TO PLEASE’

Denk na

Iemand een plezier doen kost geen moeite. Niet juist. We hebben last van onze ‘disease to please’. Wederkerigheid houdt de economie draaiende, maar niet zonder gevaar. Als iemand iets voor jou doet, voel je je verplicht iets terug te doen. Manipulatie loert om de hoek…. De oplossing hiervoor is eenvoudig. Denk vijf seconden na voordat je antwoordt. De eerste spontane ‘ja’ is dikwijls een reactie waar we later over nadenken en spijt hebben. Sla systematisch te veel verzoeken af en voorkom dat je niet bij iedereen geliefd bent.

Geld

Als je in armoede leeft, speelt geld een grote rol. Toch lijken heel wat mensen niet gelukkiger te worden naarmate ze meer verdienen. Je laat beter geld als maatstaf voor succes los. Geld is relatief. Niet alleen in vergelijking met anderen, maar ook in vergelijking met je verleden. Als je in de eerste helft van je carrière vijftigduizend euro per jaar verdiende en tegenwoordig honderdduizend euro, dan ben je gelukkiger dan wanneer je in de eerste helft honderdduizend euro verdiende en nu nog maar zestigduizend euro.

Doen wat je kan

Sommige mensen pretenderen op het gebied van hun carrière een ‘missie’ te hebben. Mensen luisteren naar de stem in hun binnenste in de hoop dat ze daar een antwoord vinden dat voldoening geeft. Dat is niet zonder risico. Er schuilt het gevaar in dat je jezelf en je werk te serieus neemt. De focus van je werk moet steeds liggen op de bezigheid, het werk en de input, niet op het welslagen, het resultaat en de output. Een ’veronderstelde missie’ is niets anders dan een wens. Focus op je daadwerkelijke vaardigheden. Als je blijft geloven in je doelstelling dan is de weg naar succes niet veraf en voel je je ook gelukkiger.

Het verleden

Iedereen krijgt te maken met tegenslag in zijn leven. De eerste reactie is dikwijls zelfmedelijden maar dat helpt niet. Zelfmedelijden is een emotionele draaikolk, een maalstroom, die je hoe langer je erin rondzwemt hoe meer naar beneden trekt. Het is contraproductief. Vergeet het verleden en kijk naar de toekomst. Op deze manier krijg je een constructieve mindset die je vooruit duwt in je carrière en ondernemerschap.

Coachen en begeleiden is veel meer dan strategie uitwerken en plannen op tafel leggen. Mijn credo is immers ondernemen met passie, inspiratie, motiveren én vooral ‘veel goesting’. Die state of mind bereik ik door gelukkig te zijn in job. Wie weet kan ik je ook leren om dat geluksgevoel te activeren in je groeitrajecten. Daar worden we beiden dan gelukkiger van 😉

Je ‘job’ graag doen is dus essentieel voor werknemers en ondernemers. Dat gevoel straalt af op de relatie op de werkvloer. Het valt niet te onderschatten en net daarom pas ik in dit verhaal. Door te luisteren naar noden, verwachtingen en ambities kom ik meestal tot de perfecte analyse om zowel ondernemer als werknemer in balans te krijgen. Zoals het gekende gezegde: ‘Als buitenstaander heb je een betere kijk op een relatie’.

Laat me toe die frisse kijk op je relatie te geven en contacteer me. Ik ben er zeker van dat ik jullie met Yarlini in balans kan krijgen

geluk in je job,werkgever,werknemer,groeicoach,groei coaching,businesscoach,business coaching,business coach antwerpen