Tips om je cashflow en financiën te optimaliseren

an-vermeulen-financieel-bootcamp-yarlini

Van ondernemer, kleine zelfstandige tot grote corporate, de coronacrisis heeft ons allemaal geraakt en leidt tot vele kopzorgen…nog steeds! Ondernemers en bedrijven werden keihard geraakt door corona maatregelen en voelen nog steeds de nasleep: leveranciers leveren niet of te laat, aanbodketens liggen plat, klanten blijven weg… om van de financiële kopzorgen nog maar te zwijgen. Om de vaste lasten te kunnen blijven betalen drukken veel bedrijven de kosten. Vooral voor bedrijven met kleinere reserves en beperkte cashflow is de impact soms desastreus.

En juist dan is het superbelangrijk om kort op de bal te spelen en creatief om te gaan met de situatie. Hoe kan je je business ombuigen zodat je je klanten nog kan servicen? Door welke creatieve oplossingen kan je inkomsten genereren? Welke actie is er nodig om te besparen of anders om te springen met de middelen?

Durf te reflecteren en een blik in de spiegel te werpen.

Kennis is macht, steek de koppen bij elkaar en doe aan kruisbestuiving.

Leer van elkaar en van ervaren mentoren die in de loopgraven hebben gestaan.

De richting van de wind kan je niet veranderen maar wel de stand van je zeilen. Een echte ondernemer laat zijn kop niet hangen maar wordt juist uitgedaagd door het onbekende, dit geeft extra schwung en kracht.

Een grip op je cijfers en financieel inzicht helpen je om je business terug op de rails te zetten en de juiste onderbouwde beslissingen te nemen.  Snel schakelen is in crisis situaties aanbevolen.

Wees voorbereid op het onverwachte!

Wat kun je zelf doen om op korte termijn betalingsproblemen te voorkomen en extra liquiditeit te regelen voor je bedrijf? Hoe kom je deze lastige periode het beste door als ondernemer? 

Alvast enkele tips en topics uit ons uniek “Financieel Bootcamp”.

1. Financieel plan

Een financieel plan is een echte managementtool. Het geeft je op 1 pagina een duidelijk beeld van de eerste tot de laatste lijn…van omzet tot resultaat.  Met een blik op de inkomsten en kosten zie je direct hoe je ervoor staat. Onderneem niet blind! Maak zo snel mogelijk een realistische inschatting van je financiën. Zet voor de komende maanden de verwachte inkomsten en uitgaven op een rij. Door vooruit te kijken krijg je meer inzicht in mogelijke betalingsproblemen, alternatieve pistes en kan je gefocust anticiperen.

2. Vaste kosten

Bij dalende omzet en in crisissituaties kan het lastig zijn om vaste lasten zoals oa huur en personeel te blijven betalen. Lopen je inkomsten drastisch terug en voorzie je dat je niet rondkomt, neem dan tijdig actie! Ga voorbereid naar de bank voor extra steun, ga gesprekken aan met leveranciers of verhuurder van je pand voor uitstel of termijnbetalingen … Met open communicatie kom je het verst. Goede afspraken maken goede vrienden. 

3. Voorschotten of periodieke facturering

Heel wat bedrijven doen aan voorfinanciering zonder daar echt bij stil te staan.  Ze nemen het risico (volledig) op zich en komen zo in de problemen qua cashpositie. Hou je cashflow onder controle door voorschotten te vragen, periodieke deelfacturering te voorzien of de klant vooraf te laten betalen.

Creëer meer financiële ruimte en rust zodat je je volledig kan focussen op je core business en kwalitatieve dienstverlening. Daar wordt de klant alleen maar beter van.

4. Korting voor klanten

Is je bedrijf afhankelijk van een aantal grote klanten met langere betaaltermijnen dan kan je in overweging nemen om kortingen aan te bieden bij snellere betaling dan de afgesproken termijn. Wees je bewust dat dit je bedrijf ook geld kost, maar het kan zorgen voor meer voorspelbaarheid en een betere cashflowpositie. Zo regel je meer financiële ruimte om je lasten te kunnen blijven betalen zonder extra kredieten of overbrugging te moeten aangaan.

5. Debiteurenbeheer

Een goede debiteurenopvolging is een vereiste wil je niet crashen! Zorg voor een goed klantencontact zodat klanten het niet meer dan logisch vinden om je factuur tijdig te betalen.  Bel vóór de vervaldatum om te controleren of de factuur goed is ontvangen en of alles in orde is. Eventuele problemen kunt je dan oplossen voordat de factuur vervalt. Zo voorkom je bezwaren die tijdige betaling in de weg staan. Contacteer of bel klanten actief op als je op vervaldatum factuur geen betaling hebt ontvangen.  Durf achter je geld vragen!

6. Financieringsmiddelen

Heb je veel openstaande debiteuren en het geld hard nodig? Dan kan voorfinanciering ofwel factoring een verstandige keuze zijn. Je krijgt je openstaande facturen meteen voorgeschoten door de kredietverstrekker waardoor je altijd kunt beschikken over cash voor je bedrijf.  Ook geld lenen kost geld dus ga er verstandig mee om.

Verwacht je een tijdelijk tekort aan financiële middelen? Bekijk de mogelijkheden voor een zakelijk kortlopend krediet.

Voldoende werkkapitaal is nodig om je bedrijf draaiende houden.

De tips die ik je geef zijn maar een klein onderdeel uit de topics van ons Financieel Bootcamp.

Wil ook jij grip op je cijfers en je financiën onder controle hebben?  Wil ook je meer vrijheid, meer winst en cashflow? Dat kan perfect!

Op 5 dagen tijd bezorg ik jou alle inzichten, technieken en nieuwe strategieën die nodig zijn om je business gezond te runnen. 

Je gaat direct aan de slag om alles in praktijk toe te passen met een concreet plan van aanpak! Zo kan jij op beide oren slapen. Kies voor een rendabele toekomst en controle over je financiën.

Bekijk in detail het programma via deze link.

financieel bootcamp,cashflow,financieel plan,financieel adviseur,financieel,bootcamp financieel management