Vermijd weerstand op KPI’s in 3 stappen

KPI’s of Key Performance Indicators zijn een zeer nuttig instrument om de vooruitgang in je organisatie of team te meten. Maar vaak worden ze op de werkvloer op niet veel enthousiasme onthaald. De woorden “complex” en “dwingend” worden nogal vaak in de mond genomen als het gaat over KPI’s. Nochtans zijn managementexperts het er over eens dat het implementeren van KPI’s net zorgt voor een samenhorigheidsgevoel onder de teamleden. Tenminste als ze juist worden aangebracht. Wij geven drie tips om het implementeren van KPI’s op de werkvloer een pak aangenamer te maken.

Hou het simpel

Iedereen wil weten hoe men ervoor staat. Daarom is het niet nodig om de KPI’s onnodig complex te maken. Door gebruik te maken van dashboards en boordtabellen kan je in één oogopslag zien hoe het met de vooruitgang gesteld is. Geen complexe rapporten, maar duidelijke infographics die meteen aanspreken. Maak deze ook zichtbaar, zodat ze een onderdeel worden van het werk. Op die manier treedt gewenning op en zal de weerstand afnemen.

Betrek de werkvloer

Laat het opstellen van de juiste KPI’s een groepsactiviteit zijn waaraan werknemers kunnen deelnemen. Het doel is immers resultaatverbetering en dat wordt nu eenmaal op de werkvloer bewerkstelligd. Probeer daarom het top-down verhaal zoveel mogelijk te vermijden. Werknemers zijn namelijk niet echt gemotiveerd als hen bepaalde KPI’s zonder overleg of inspraak worden opgelegd. Hoe groter de betrokkenheid van de medewerkers, hoe meer kans op het behalen van de KPI’s.

Test en evalueer

Om concurrentieel te blijven in een sterk veranderend landschap moet je als bedrijf flexibel en agile zijn. Snel implementeren en veranderen van strategie is dus een must. Daarom moeten je KPI’s net zo flexibel zijn als je organisatie is en naadloos aansluiten op de systemen en processen. Zorg dus dat je continu je KPI’s en hun aannames blijft testen en updaten. Zo krijgen werknemers ook het gevoel dat ze samen met de organisatie kunnen groeien.

Zelf aan de slag?

Tijdens onze workshop rond KPI’s en Managementmodellen gaan we dieper in op het nut en de werking van dashboards, om zo meer inzicht en controle te krijgen over je onderneming. Na deze interactieve workshop kan je direct aan de slag om jouw boordtabellen uit te werken, bij te sturen en verder te implementeren!

Ik kijk er alvast naar uit!