1 op 3 ondernemers neemt geen vakantie

1-op-3-ondernemers-neemt-geen-vakantie-an-vermeulen-yarlini-businesscoach

Even schrikken die titel? Veel ondernemers en zelfstandigen cijferen zich achteruit terwijl hun werknemers met vakantie gaan.

Mijn advies?

Neem vakantie! Het is voor jou als ondernemer immers belangrijk om nieuwe inzichten te krijgen en zuurstof voor het denken.

Als je vakantie neemt, neem dan ook echt vakantie

Als ondernemer ben je flexibel en kan je makkelijk schuiven met werk, maar onmiddellijk komt die onvermijdbare vraag en gedachte: hoe zorg ik ervoor dat ik echt geniet tijdens mijn vakantie, en niet met werk bezig ben?

Stel jezelf de vragen: wat wil ik zelf? Hoe kom ik best tot rust? Hoe voel ik me als ik onbereikbaar ben?

Onderzoek heeft aangetoond dat met mate doorwerken op vakantie helemaal zo slecht nog niet is. Echter, tijd nemen voor jezelf, herbronnen én ontspannen is daarnaast ook wel ontzettend belangrijk.

Persoonlijk vind ik mijn werk zo leuk dat ik af en toe een coaching sessie tussendoor inplan. Maar het allerbelangrijkste is dat jij zelf kiest voor wat best werkt voor jou. Helemaal niet werken op vakantie moet kunnen en is ook heerlijk.

Almost everything will work again if you unplug it for a few minutes, including you.”

– Anne Lamot

We kennen het allemaal wel. Op vakantie vertrekken en zeggen dat je bereikbaar bent. ‘Ik heb mijn laptop en gsm bij en je kan me altijd bereiken’. Wist je dat je hierdoor vatbaarder bent voor stress-gerelateerde ziekten, zoals een burn-out?

Ik geef je graag enkele eenvoudige tips.

Laat duidelijk weten dat je weg bent

Ga vooraf na wie moet weten dat je er niet bent en stel die mensen ruim op tijd, via allerlei kanalen (mail, sociale media)  en desnoods herhaaldelijk op de hoogte van het feit dat je met vakantie bent en tot wanneer. Als mensen weten dat je vrij bent, zullen je ze minder snel lastig vallen.

Continue bereikbaar

 Als je besluit dat je tijdens je vakantie toch wat wilt blijven werken, maak hier dan duidelijke afspraken over en geef jouw grenzen helder aan. Communiceer duidelijk wanneer je bereikbaar bent. ’s Morgens 30 minuten email checken of je voicemail beluisteren kan ervoor zorgen dat je de rest van de dag wel kunt ontspannen en volop genieten.

Informeer je team

Laat voor je weggaat duidelijk weten hoe ver je bent als je met vakantie gaat en wanneer je jouw actieve opvolging weer oppakt.

Maak een out-of-office mailtje

Het lijkt zo simpel, maar het effect is groot. Als mensen die jou mailen zo’n reply terugkrijgen, weten ze meteen wanneer je weer terug bent. Doe dit ook als je tijdens je vakantie toch bij je mail kunt. 

Laat je team oefenen om zonder jou te werken

Als je in een team werkt dat gewend is om alles aan jou te vragen, dan moeten je collega’s voor je vertrek oefenen om zelfstandig zonder jou te werken. Als ze een vraag hebben, laat ze die eerst zelf oplossen.

Begin met een to-do van na de vakantie

Als er direct na je vakantie een nieuwe job of nieuw project in de agenda staat, begin daar dan alvast mee. Dan kan je het alvast laten borrelen en nadenken over wat er op stapel staat, en daardoor kun je na je vakantie makkelijker en efficiënter terug van start gaan.

Maak je bureau leeg

Als je van vakantie terugkomt en weer aanschuift achter dat bureau dat vol ligt met een chaos aan papieren, heb je meteen het gevoel dat je helemaal niet weg bent geweest. Dus neem op je laatste dag voor de vakantie even de tijd om rommel op te ruimen en de echt belangrijke documenten zo op te bergen dat je er bij terugkeer makkelijk bij kan. Dat is veel fijner terugkomen.

Het enige wat me nu nog rest is jullie een prettige ontspannen vakantie te wensen want als groeicoach en businessmentor raad ik je aan toch even die broodnodige break te nemen. Geloof me, je zal je nadien gelukkiger en beter voelen in je vel en job.

Als je volledig uitgerust bent en mijn tips hebben geholpen, laat het me dan weten. Misschien heb ik nog veel meer adviezen voor jou in petto 😉

vakantie,ondernemers vakantie,ondernemers vakanties