4 tips over de gevolgen van Corona op het leiderschap in je bedrijf

4 ddc 00893

Tijdens een crisis worden we gedwongen om anders te denken en handelen. Dit is niet per se negatief want vele nieuwe technologieën en ontwikkelingen hebben nu net daar hun basis. Corona is een ongeziene en onverwachte crisis (geweest). Bedrijven pasten zich vliegensvlug aan de coronamaatregelen aan. Gevolg? Thuiswerken is een blijver. Maar hoe ga je daarmee om als leidinggevende?

Innoveer je organisatie

Wendbaarheid is het magische woord. Samenwerken op afstand vereist een aangepaste organisatiestructuur waarin teams wendbaar zijn en autonoom kunnen bepalen hoe ze een opdracht tot een goed einde zullen brengen. Het gemeenschappelijke doel is belangrijk waardoor er verbondenheid ontstaat. Telewerken zorgt ook voor een andere communicatie, het is niet meer ‘top down’ of ‘bottom up’ maar eerder in een netwerk.

De nadruk zal hierbij liggen op het ondernemerschap van de werknemers . Op die manier wordt de organisatie wendbaar en gericht op het stimuleren van de medewerkers tot creatieve samenwerking.

Nieuw leiderschap

Vernieuwend en inspirerend leiderschap is nodig. Werknemers gaan zelf aan de slag en nemen hun verantwoordelijkheid op. Wees niet de micro-manager die alles voorkauwt maar trek de kaart van een coach die in gesprek gaat, luistert en motiveert. Als bedrijf dien je de context en omstandigheden te creëren waarin leidinggevenden hun resultaten kunnen behalen, terwijl ze vertrouwen geven en teams op afstand laten samenwerken.

Managers moeten dus een nieuwe hedendaagse leiderschapscultuur ontwikkelen en zelf het goede voorbeeld geven. Dit is uitdagend  en vraagt tijd, geduld en ondersteuning.

Leidinggeven op afstand

Leidinggeven op afstand wordt meer en meer de regel dan de uitzondering. Belangrijk is dat de leidinggevenden de toekomstvisie van de organisatie zeer goed begrijpen, ze vertalen naar de dagelijkse praktijk en ze actief uitdragen. Bovendien dienen ze ook grondige praktische kennis te hebben van de systemen en de tools die beschikbaar zijn om de samenwerking optimaal te organiseren. Teamcohesie bewaren en initiatieven nemen om de persoonlijke contacten tussen de teamleden te bewaken en te stimuleren is een belangrijk aandachtspunt. Dit vraagt om een nieuw soort management.

Laat je begeleiden.

Telewerken heeft onze economische maatschappij omgegooid, managementtechnieken moeten aangepast worden en leidinggeven kreeg een Corona update.

Hoe coach je je virtueel team? Wat zijn de uitdagingen en valkuilen van leidinggeven op afstand? En hoe motiveer je je team?  In onze opleiding leidinggeven 2.0 leren we jou de knepen van het vak en zoomen we in op nieuwe succesvolle technieken.  Maak van de crisis een opportuniteit! 

Evolueer jij mee en wil je je leiderschap skills aanscherpen? Bereid je voor op de toekomst dankzij de opleiding ‘Leidinggeven 2.0’

leiderschap,leidinggevende,leidinggeven,leidinggevende functie,leidinggevenden