8 concrete tips om je cashflow onder controle te houden
Hou je cashflow in de gaten
In het huidige economisch klimaat zijn er verschillende redenen waarom je de cashflow van je onderneming best verbetert. Wil je investeren? Of wil je een “buffer” opbouwen voor eventuele financiële tegenslagen? Wat de reden ook is, een gezonde financiële structuur is meer dan ooit belangrijk voor je onderneming.
1. Verhoog ontvangsten
Concentreer op je geldstromen. Bekijk aandachtig je verkoopcijfers en marges. Stuur deze bij als ze te laag zijn. Bij een groot klantenbestand zijn teveel en/of te lange betalingstermijnen nefast voor een efficiënte geldstroom. Door bijsturing verbeter je snel jouw cashflow.
2. Verhoog verkoop
Herbekijk je marketingstrategie om potentiële klanten te bereiken. Optimaliseer je website en social media tools. Kijk vervolgens naar je verkoopmethoden. Ben je succesvol in het converteren van je prospecten? Of is de belangstelling van je potentiële klanten weg nog voordat ze hebben getekend? Neem zeker je prijs onder de loep. Een kleine verhoging van succesvolle producten heeft een grote impact op je omzet en dus op je cashflow aan het einde van de maand.
3. Vergroot inkomsten
Extra kapitaal? Een lening? Maak je onderneming financieel gezond en aantrekkelijk. De financiële informatie over je bedrijf moet zo accuraat en actueel mogelijk zijn. Stel samen met je financiële dienst of boekhouder een cashflowprognose op.
4. Betaaltermijnen
Maak een balans op van het betaalverkeer. Start met facturering, betalingsvoorwaarden, betalingswijze, klantenherinneringsacties, klanten korting strategie en tenslotte incassoprocedures. Bekijk elk van deze elementen. Je ziet meteen wat goed gaat en wat verbetering nodig heeft.
5. Voorraadbeheer
Maak regelmatig een inventaris van je voorraad en kijk welke producten slecht of traag verkopen. Een te grote voorraad is dood kapitaal en genereert geen cash. Overweeg om verouderde voorraden aan lagere prijzen te verkopen. Dit geeft meteen financiële ademruimte.
6. Verminder je uitgaven
Stel bij elke uitgave volgende vragen aan jezelf: Waar heb ik deze uitgave voor nodig? Kan ik de voordelen van deze uitgave krijgen tegen een lagere kostprijs? Kan ik onderhandelen over een betere prijs voor deze uitgave? Het is niet fout om van leverancier te veranderen. Het gaat immers om jouw kostenstructuur.
7. Leveranciers
Benut de volledige periode die je krijgt om te betalen. Te vroege betaling betekent een aanzienlijk verlies van liquiditeit voor je onderneming. Aarzel niet om open te staan voor andere leveranciers met betere voorwaarden. Elke besparing is goed om te overwegen. Vooral in moeilijke tijden wanneer je cashflow krap is.
8. Schulden
Analyseer lopende leningen of investeringen. Onderzoek de impact van deze maandelijkse betalingen en bereken nieuwe aflossingsmogelijkheden. Banken hebben in het huidige klimaat oren naar herfinancieringen of aangepaste betalingsvoorwaarden. Proactief voorkom je zo dat je in de problemen komt en tegelijk verlicht je zo je maandelijkse financiële druk.
De tips zijn een klein onderdeel uit mijn unieke Financieel Bootcamp opleiding
Ik verneem dagelijks dat enorm veel bedrijven zich vragen stellen over hun financiële toestand in de huidige economische omstandigheden. Een doordreven financieel inzicht met bijsturingen is de oplossing die ik aanreik. Als je eenmaal je cashflow hebt verbeterd, is het ook belangrijk om hier ook in de toekomst goed zicht op te houden.
Met meer dan 25 jaar business- en managementervaring op het vlak van financieel management deel ik graag mijn kennis, ervaring, expertise én tools om jou en je bedrijf financiële rust te geven.