4 valkuilen voor managers

an-vermeulen-businesscoach-valkuilen-managers

Klagen over leidinggevenden is voor veel mensen een populair gespreksonderwerp, maar hoe komt dat toch? Veel te vaak zien we het gebeuren dat specialist zijn in je vak niet meteen betekent dat je ook goed bent in leidinggeven. Het goede nieuws: leidinggeven kan je leren! We zoomen in op 4 veelvoorkomende fouten en wat je beter kan doen als manager.

Alleen aan je eigen carrière denken

Een teamleader bewijst zich tegenover zijn eigen baas en het hoger management. De relatie met deze personen is belangrijk om zijn of haar loopbaan nog verder te ontwikkelen. Goede resultaten behalen rust echter meer op hoe de leider omgaat met de teamleden. Als je al je tijd en energie gebruikt om je eigen baas blij te maken, loop je het risico dat je team niet de nodige begeleiding of ondersteuning krijgt.

Alleen aandacht voor je eigen taken en doelen

Presentaties en meetings, verslagen maken, personeelszaken… Er komt veel op je bord terecht. Je moet er dus op letten dat je je niet op de verkeerde taken gaat concentreren. Daarvoor moet je weten welke waarde je rol met zich meebrengt. Voor jou is het misschien duidelijk wat je eigen prioriteiten zijn, maar dat zal niet altijd op één lijn liggen met wat belangrijk is voor je team. Ga daarom de dialoog aan, zowel met je eigen baas als met je teamleden. Als je het overzicht hebt, is het makkelijker om vragen of taken te weigeren die niet de juiste waarde opleveren voor jouw functie.

Niet evolueren als manager

Hard werken levert promotie op. De beste van het team wordt manager. Vaak zijn deze mensen echter niet uitgerust om een leidinggevende functie op zich te nemen. Ze blijven gewoon doen waar ze goed in zijn, en zetten hun team op de tweede plaats. Als een manager een niveau hoger klimt, kan hetzelfde zich voordoen. Leidinggeven aan een team leiders is nochtans heel anders dan leidinggeven aan een team specialisten. Het is belangrijk om mee te evolueren met je functie.

Jezelf blijven zonder rekening te houden met anderen

Je persoonlijkheid is niet beter of slechter dan die van een ander, maar je gedrag heeft wel degelijk een invloed. Sommigen houden voet bij stuk dat ze geen blad voor de mond nemen of een meeting overheersen, want ze zijn nu eenmaal zo. Als manager is het echter belangrijk om over zelfinzicht te beschikken. Je kan op een strategische manier je gedrag aanpassen aan de situatie.

Wat maakt je dan wel tot een goede manager?

Als effectieve manager bouw je een goed presterend team. Je stimuleert teamprestaties terwijl je de bedrijfsstrategie en -cultuur in het oog houdt. Twijfel je nog? Vraag feedback! Door te praten over gedrag ontstaat ook de motivatie om het te veranderen. Een goede manager weet de balans te vinden tussen strategisch en operationeel zijn, en aansturen en faciliteren.

Zin in meer?

Heb je je eerste leidinggevende functie in het vooruitzicht of wil je gewoon een nog betere manager worden?  Ga dan naar onze opleidingen voor leidinggevenden.

managers,leidinggevende,leidinggevende functie,leidinggevende vaardigheden,valkuilen managers,valkuilen voor managers,valkuilen bij managers